Väkivalta ja ylilyönnit puhututtavat Liigassa

lukko-saipa-062Yhtä varmasti, kuin koirankakkakeskustelut nousevat maakuntalehtien tekstaripalstojen pääpuheenaiheiksi lumien sulaessa, käydään joka syksy suomalaisessa jääkiekkomaailmassa kiivasta keskustelua törkeistä taklauksista, tappeluista ja kurinpitotoimenpiteistä. Antti Tyrväisen taannoinen, 12 ottelun pannan arvoinen törkytaklaus herätti kiekkokansan jälleen ihmettelemään, eivätkö pelaajat kunnioita kaukalossa toisiaan lainkaan. Voin liittyä keskusteluun toteamalla, että kyllä kunnioittavat. Tai ainakin valtaisa enemmistö kunnioittaa.

Jääkiekko lajina on maailman urheilutarjontaa tarkastellessa erikoisessa asemassa fyysisyyden suhteen. Harvassa joukkuelajissa pelin perusluonteeseen kuuluu sääntöjen puitteissa tapahtuva vartalokontakti, jota myös taklaukseksi kutsutaan. Taklaus on pelin yksi peruselementeistä, halusipa sitä tai ei. Nyrkkeilyt sun muut täyskontaktilajit voidaan jättää kaukaloväkivaltapuheista suosiolla ulkopuolelle, sillä jääkiekossa vastustajan vahingoittaminen ei koskaan ole joukkueen tai yksilön ensisijainen tarkoitus. Taklaamisella pyritään pysäyttämään vastustajan eteneminen kiekon kanssa, uuvuttamaan tähtipelaajien kuntoa ja luomaan pelote kiekontavoittelutilanteisiin. Taitava taklaaja on joukkueelleen painonsa arvosta kultaa, joka omalla työllään nostaa joukkueen taistelutahtoa, sytyttää kotiyleisöä ja muistuttaa ketjukavereille, että jokainen pelitilanne vedetään loppuun täysillä niin hyökkäys-, kuin puolustuspäässäkin.

Kun ammattilaispelaaja jääkiekkokaukaloon astuu, hän kyllä tietää, mitä kaukalossa on lupa odottaa, hyvässä ja pahassa. Taklaamista harjoitellaan Suomessa jo teini-iän kynnykselle astuttaessa juniori-ikäluokissa, jääkiekon emämaa Kanadassa todennäköisesti jo paljon tätä aikaisemminkin. Onkin mielestäni äärimmäisen tärkeää, että taklaamisen oikeaa tekniikkaa iskostetaan tulevien tähtipelaajien aivoihin jo varhaisessa vaiheessa – paljon ennemmin, kuin milloin taklaustilanne voi johtaa loukkaantumisiin. Yhtä tärkeässä roolissa on myös taklattava. Taklaus täytyy osata ottaa vastaan oikein ilman suurella riskillä tapahtuvaa jäähynkalastelua tai väistöliikkeitä. Myös taklaamisen vastaanottamista harjoitellaan satoja tunteja, ennen kuin Liigakaukaloon asti pelaaja on koulittu. Jääkiekkotappeluista taas mielipiteitä on yhtä monta kuin niiden esittäjiä, mutta oman näkemykseni mukaan spontaani rähinä kahden tasavahvan pelaajan välillä ei hienon urheilulajin mainetta vedä lokaan, vaan jopa tuo otteluihin ja koko sarjaan lisäsisältöä.

Vaikka kuinka paljon taklaamista ja sen vastaanottamista harjoitellaankin, täytyy muistaa, että kaukalossa mennään todella lujaa pienessä tilassa. Sekunnin murto-osan aikana Liigakaukalossa tapahtuu lukematon määrä asioita ja usein juuri noina silmänräpäyksen mittaisina hetkinä tapahtuvat ne rikkeet, joista saadaan myyviä otsikoita ja kurinpitäjän työpöydälle täytettä. Puhtaan, reilun taklauksen ja päähän kohdistuneen ottelurangaistuksen voi erottaa vain sadasosasekunneissa tapahtuva hetki, jossa taklattavan pää laskee syystä tai toisesta hetkellisesti alemmas. Samassa aikaikkunassa 90-kiloinen mies luistimilla ei pysty pysähtymään, jolloin rehdiksi tarkoitetusta taklauksesta tuleekin ruma ylilyönti, jota Liigastudio ruotii vielä viikonkin päästä. Täytyy muistaa, että jääkiekkoilijat ovat ammatinharjoittajia siinä missä kuka tahansa muukin, eikä ole syytä olettaa, että kaukaloon luistelevien urheilijoiden tarkoituksena on vahingoittaa vastustajaansa. Pelirangaistus tarkoittaa urheilijalle tulonmenetystä. Eihän ravintolakokkikaan jätä käsiään pesemättä vessareissun jälkeen, jotta saisi palkatonta vapaata hygieniarikkeensä vuoksi?

Tosin on myönnettävä, että tuleehan niitä puhtaita ylilyöntejäkin: kotimaan kaukaloista hyvänä viimeaikaisena esimerkkinä on juurikin Tyrväisen lukuisat pelikiellot, joista kaikkia ei voida pistää tilannenopeuden piikkiin. Rapakon takaa varoittavia esimerkkejä löytyy kosolti enemmänkin, mutta täytyy muistaa, että kyseessä ovat yksittäisten pelaajien yksittäiset ylilyönnit.

Kaikki ovat toivottavasti silti samaa mieltä, että oli pelaajan aikomus mikä tahansa, sääntöjenvastainen taklaus täytyy olla aina tuomittava rankasti. Tällä tavoin pelaajien kunnioitus toisiinsa, tuomareihin ja Liigaan saadaan vahvistumaan.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

 

You must be logged in to post a comment.