Maailman parhaat jääkiekkoaiheiset videopelit

Niin kauan kuin videopelejä on pelattu, on Suomessa oltu kiinnostuneita jääkiekkoaiheisista peleistä. Näille peleille maamme on ollut erityisen tärkeä markkina-alue, sillä kansainvälisessä mittakaavassa laji on täällä poikkeuksellisen suosittu.

Monille jääkiekkopelit ovat yhtä kuin EA Sports -pelitalon jo 90-luvun alusta julkaistut NHL-pelisarjan pelit. Tässä jutussa käymme läpi niitä, mutta vilkaisemme myös muita hieman vähemmälle huomiolle jääneitä lätkäpelejä. Nykyisin e-urheilun nostaessa suosiotaan EA:n pelit ovat kuitenkin nostaneet suosiotaan entistäkin enemmän.

Jos kaipaat jääkiekkoon vähemmän digitaalista kulmaa, mutta tahdot kuitenkin omakohtaisen pelillisen elementin mukaan, vedonlyönti on mainio vaihtoehto. Mikäli vedonlyönti on sinulle uusi juttu, alkuun sinut saattavat laadukkaat pitkävetovihjeet. Niiden avulla pääset nauttimaan asiantuntijoiden näkemyksestä.

EA Sportsin NHL-sarja

Kuten todettua, EA Sportsin tunnettu pelisarja ei ole mikään nuori tapaus. Sen ensimmäinen osa eli NHL Hockey julkaistiin vuonna 1991 Segan 16-bittiselle hittituotteelle, Mega Drive -konsolille. Ylhäältä päin kuvatussa pelissä nopeus ja pelattavuus saivat pelaajat innostumaan: kyseessä oli monien mielestä ensimmäinen jääkiekkoa todella muistuttanut videopeli. NHL-lisensointi oli osittaista: joukkueiden nimet olivat aitoja, mutta pelaajien eivät.

Sarjan seuraava peli julkaistiin vuoden 1992 lopulla nimellä NHLPA Hockey ’93. Mega Driven ohella tämä peli julkaistiin myös Nintendon 16-bittisellä SNES-konsolilla. NHL:n pelaajayhdistyksen eli NHLPA:n kanssa solmittu yhteistyösopimus toi oikeat pelaajien nimet mukaan peliin – sen sijaan NHL-lisenssi jäi saamatta, joten joukkueiden oikeita nimiä tai logoja ei tällä kertaa nähty.

PC:lle pelisarja teki ensiesiintymisensä NHL ’94 -pelin myötä. Nyt lisenssi sisälsi sekä aidot pelaajat että joukkueet. PC:llä ylhäältä käsin kuvatusta pelistä siirryttiin 3D-tyyliseen grafiikkaan pari vuotta myöhemmin NHL 96 -pelissä.

EA on jatkanut sarjan julkaisemista joka vuosi uudella pelillä. Jokavuosittaisesta julkaisutahdista pelitalo on saanut osakseen myös kritiikkiä: monien versioiden kohdalla uudistukset ovat tuntuneet lähinnä kosmeettisilta ja monien mielestä rajoittuneet lähinnä kokoonpanomuutoksiin. Luonnollisesti vuosien varrella mukaan on tullut uusia pelialustoja ja vanhat ovat tippuneet pois. NHL 20 julkaistiin PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Viimeinen PC:lle julkaistu versio on NHL 09.

Pelisarjassa on julkaistu myös muita kuin varsinaisia ”vuosipelejä”, esimerkiksi arcade-tyylinen 3 on 3 NHL Arcade PS3:lle ja X360:lle sekä kiekkomailan liikkeitä simuloinut Nintendo Wii -peli NHL Slapshot.

Muut lätkäaiheiset pelit

Vaikka EA Sportsin pelisarja onkin pitänyt käytännössä koko historiansa ajan jääkiekkoaiheisten videopelien valtikkaa käsissään, löytyy pelihistoriasta mitä moninaisempia tulkintoja rakkaasta lajista.

Jo ennen 90-lukua jääkiekkovideopelejä tahkottiin muun muassa C64:llä. Kuusnepan klassisia kiekkopelejä ovat muun muassa Superstar Ice Hockey ja Hat Trick, molemmat vuoden 1987 julkaisuja. Ensin mainittu pyrki hieman realistisempaan pelikokemukseen, Hat Trick taas oli täyttä arcade-pelaamista, kuin edistynyttä Pongia.

Ysärillä NHL:n kanssa pyrki kilpailemaan muun muassa lämärikuninkaalta lisenssinsä saanut Brett Hull Hockey, joka julkaistiin vuonna 1994. Kohtuullisen hyvistä arvosteluista huolimatta pelistä ei lopulta tullut isoa menestystä. Hieman vastaavan kohtalon kokivat Accoladen kaksi NHL Breakaway peliä (98 ja 99).

Jalkapallopelien puolella Championship Managerin ja sittemmin Football Managerin suuri suosio herätti pelinkehittäjät tekemään myös kiekkoaiheista managerointipeliä. Suomalaistaustainen Eastside Hockey Manager on tällä osa-alueella menestynein tuotos. Sen ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2001 ja oli jo pienimuotoinen hitti. Peli sai uudet versiot vuosina 2005, 2007 ja 2015. Pelaajayhteisö pelin ympärillä on varsin aktiivinen.